[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Het klimaatverdrag van Parijs, het afbouwen van de gaswinning in Groningen, de realisatie van grote wind- en zonneparken op land en zee, energielabels, gasloos bouwen. De energietransitie speelt op veel niveaus en veel verschillende manieren een steeds grotere rol bij vastgoed. Ook investeert de overheid zelf, via bijvoorbeeld subsidies, in verduurzaming van vastgoed. De uitleg en toepassing van wet- en regelgeving bij energietransitie levert interessante juridische vragen en uitdagingen op. Van een bestemmings- of inpassingsplan voor een windpark tot een verplicht energielabel bij de verkoop of verhuur van gebouwd vastgoed.
Of je nu bezig bent met grondzaken, vastgoedontwikkeling en -beheer of ruimtelijke ordening, iedereen die met vastgoed bezig is krijgt vroeg of laat met energietransitie te maken. Behalve een uitdaging biedt energietransitie ook een grote kans voor verduurzaming. Redenen genoeg om de juridische aspecten van een aantal belangrijke ontwikkelingen bij energietransitie en vastgoed op een rij te zetten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden komen deze actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving en rechtspraak tijdens deze studiedag aan de orde.
De deelnemers ontvangen bij aanvang van de masterclass een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen, achtergrondinformatie en actuele en relevante rechtspraak. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.
Uiteraard is er uitgebreid gelegenheid om uw eigen vragen in te brengen, zowel voorafgaand als tijdens de cursus.
Deze masterclass is bestemd voor iedereen die binnen overheden, woningcorporaties en vastgoedontwikkelaars/-beheerders te maken heeft met verduurzaming van vastgoed, zoals (juridisch) medewerkers van afdelingen Grondzaken of RO en vastgoedbedrijven of woningcorporaties. De cursus is zodanig opgezet dat deze ook voor niet-juristen goed te volgen is.
[/vc_column_text][unordered_list style=”circle” animate=”no” font_weight=”light”]
De do’s en de don’ts van aanbesteden en contracteren met ontwerpende, uitvoerende en andere partijen.
Wat zijn de gevolgen van de wijzigingen in de Warmtewet voor verhuurders en huurders?
Wat moet de verhuurder van woningen die worden getransformeerd naar gasloze woningen, regelen met de huurder?
Kan de verhuurder de kosten van de transformatie (gedeeltelijk) doorberekenen aan de huurder?
Energielabel en energie-index;
De juridische aspecten van de Nul-op-de-meter-woning.
Gasloos bouwen: wat zijn de nieuwe regels en uitzonderingen daarop?
Bestemmingsplannen voor wind- en zonneparken: veel voorkomende RO-discussies in de rechtspraak, is het bestemmen van een windpark een “schaars recht” waarvoor mededingingsregels gelden?
Overheidssteun voor energietransitie: overheidssteun (subsidies, leningen, investeringen) voor energietransitie moeten passen binnen de staatssteunregels. Wat zijn de kaders en mogelijkheden?
[/unordered_list][vc_column_text]
Peter Verstegen is sinds 1997 advocaat. Hij is gespecialiseerd in bouw- en aanbestedingsrecht en schrijft artikelen en geeft cursussen over die rechtsgebieden. Daarnaast is hij bouwmediator.
Maaike Bomers is sinds 1994 advocaat en gespecialiseerd in het vastgoed- en huurrecht. Zij doceert daarnaast huurrecht aan verschillende opleidingsinstituten, waaronder de Radboud Universiteit en de Beroepsopleiding voor advocaten.
Maarten Eurlings is sinds 2003 werkzaam geweest als RO-, milieu- en vastgoedjurist. Inmiddels is hij ruim 5 jaar werkzaam als advocaat in de overheid- en vastgoedpraktijk. Verder is hij auteur voor Smartnews Omgevingsrecht (Wolters Kluwer).
€ 495,- excl. btw p.p. (inclusief uitgebreide syllabus, lunch en koffie/thee). De gemeente kan de btw verrekenen met haar btw-compensatiefonds-.
Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.
Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.
mr. Maaike Bomers (vakinhoudelijk)
06 12 67 11 91
bomers@2bwadvocaten.nl
mr. Maaike Bomers (vakinhoudelijk)
06 44 55 32 61
eurlings@2bwadvocaten.nl
mr. Peter Verstegen (vakinhoudelijk)
06 20 41 14 94
verstegen@heijltjes.nl
drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″]