Samenwerkingsvormen
Samenwerken in overheidsland
Gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheidsorganisaties werken op veel manieren samen. Zowel onderling als met bedrijven, instellingen en maatschappelijke organisaties. Tal van opgaven vragen om een gezamenlijke aanpak. Of het nu gaat om stedelijke vernieuwing, natuurontwikkeling of in het sociale domein. Onder de noemer van co-creatie en partnerschap ontstaan allerlei samenwerkingsverbanden. Maar welke samenwerkingsvormen zijn er eigenlijk? Welke juridische spelregels gelden er? En wat is de juiste samenwerkingsvorm voor mijn opgave? Hoe maak ik de juiste keuze?
Na afloop van de studiedag:
· Kent u de wettelijke mogelijkheden voor publiek-publieke samenwerking op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen;
· Weet u wanneer u wel of juist niet moet kiezen voor rechtspersoonlijkheid van uw samenwerkingsverband;
· Weet u wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen publiek-publieke en publiek-private samenwerking;
· Kunt u uw bestuurder goed voorlichten over de zeggenschap binnen de samenwerking en de verantwoording die daarover moet worden afgelegd;
· Kent u de mogelijkheden en grenzen van de contractsvrijheid bij samenwerking;
· Heeft u een overzicht van de belangrijkste criteria om tot een samenwerkingsvorm te komen;
· Weet u over welke onderwerpen u bij samenwerking ten minste afspraken zou moeten maken.
U wordt van harte uitgenodigd om zowel vooraf als tijdens de studiemiddag uw eigen juridische vragen over samenwerking in te brengen. Voor vragen en discussie is uiteraard voldoende gelegenheid. De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen, achtergrondinformatie en actuele en relevante rechtspraak.
Voor wie:
De doelgroep betreft (beleids)medewerkers bij (organisatie)adviesbureaus, gemeenten, provincies, waterschappen, gemeenschappelijke regelingen en andere overheidsinstanties die werken voor/aan samenwerkingsverbanden met de overheid.