[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Het afhandelen van Wob-verzoeken is geen sinecure. Zeker als de ‘verzoeker’ om informatie een veelschrijver of dwangsommenjager is. De maatschappelijke kosten lopen daardoor soms hoog op. Misbruik van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) staat dan ook volop in de belangstelling. Het afgelopen jaar heeft interessante rechtspraak opgeleverd die overheidsinstanties handvatten biedt om met misbruik van de Wob om te gaan. Inmiddels ligt er een wetsvoorstel dat dwangsommenjagers via de Wob de pas moet afsnijden. Zowel gerechtvaardigd gebruik als misbruik van de Wob vraagt om een goed begrip van deze wet. Tijdens deze studiemiddag krijgt u aan de hand van praktijkvoorbeelden en voorbeelden uit de actuele rechtspraak antwoorden op de volgende vragen:
• Welke procedurele voorwaarden gelden bij Wob-verzoeken (beslistermijnen, ontvankelijkheid)?
• Hoe pas ik de absolute en relatieve weigeringsgronden uit de Wob toe?
• Hoe werkt de dwangsomregeling bij niet tijdig beslissen?
• Wanneer is een overheidsinstantie een proceskostenvergoeding verschuldigd?
• Welke vormen van Wob-misbruik zijn er?
• Wat kan ik ondernemen tegen een dwangsommenjager?
• Hoe voorkom ik het verbeuren van dwangsommen of een proceskostenveroordeling?
• Hoe gaat de rechter om met misbruik van de Wob?
• Zijn er civielrechtelijke mogelijkheden tegen misbruik?
• Wat houdt het recente wetsvoorstel in tot wijziging van de Wob ter voorkoming van misbruik?
U wordt van harte uitgenodigd om zowel vooraf als tijdens de studiemiddag uw eigen juridische vraagstukken in te brengen. Voor vragen en discussie is uiteraard voldoende gelegenheid.
De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen, achtergrondinformatie en actuele en relevante rechtspraak. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.
De doelgroep betreft (beleids)medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen, gemeenschappelijke regelingen en andere overheidsinstanties die zich bezighouden met de Wob en het afhandelen van Wob-verzoeken.
mr. drs. Maarten Eurlings, advocaat op het gebied van overheid, vastgoed en omgevingsrecht. Maarten is gespecialiseerd in de juridische aspecten van overheidshandelen, zowel bestuursrechtelijk als civielrechtelijk. Tevens is hij voorzitter/lid van een gemeentelijke bezwarencommissie. De juridische vraagstukken rondom gebruik en misbruik van de Wob kent hij daarom uit zijn eigen praktijk en jarenlange ervaring. Regelmatig publiceert Maarten over uiteenlopende juridische onderwerpen in vaktijdschriften of blogs.
€ 275,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.
Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis.
Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.
drs. Maarten Eurlings (vakinhoudelijk)
+31 (0)246 844 886
eurlings@2bwadvocaten.nl
drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″]