Hoe werkt de gemeente?

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Hoe werkt de gemeente?

11-11-2019 van 09.30 - 16.30

€ 875

Doel:

Doel van deze tweedaagse training (2e dag 18 november 2019) is om je meer kennis en inzicht te bieden over hoe de (en in het bijzonder onze) gemeente georganiseerd is en hoe het ‘werkt’ binnen een (grote) gemeente: Hoe ziet de gemeentelijke organisatie eruit? Welke rol spelen de burgemeester, de raad, het college, de gemeentesecretaris en de griffier? Waar zijn zij verantwoordelijk voor en welke invloed heeft dit op de positie van de medewerker binnen dit geheel? Maar ook: Hoe komt de gemeente aan zijn geld en met wie werk de gemeente allemaal samen om tot resultaten te komen. In deze training besteden wij bijzonder aandacht aan de overeenkomsten én verschillen tussen het werken in een klein en grote gemeente. Vanzelfsprekend gaan we in deze training nog niet in op de nieuwe organisatie-inrichting, daaraan wordt de komende jaren gewerkt.

Deze training is opgebouwd rondom 3 thema’s, die naast een vaste opbouw maatwerk zijn samengesteld op basis van de intakes van de deelnemers. Voor een maximaal rendement is jouw inbreng tijdens de training is eveneens van belang. Nadien ontvang je een certificaat van deelname. De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een uitgebreide reader. 

Voor wie:

De doelgroep betreft iedereen die meer over de gemeentelijke organisatie wil weten. Gedacht kan worden aan: (nieuwe) beleidsmedewerkers, maar ook aan raadsleden, ontwikkelaars, belangenbehartigers etc.

Inhoud van de training:

Thema 1: de politiek-bestuurlijke arena

In deze module besteden we aandacht aan de specifieke kenmerken van lokaal bestuur. We laten zien dat de verschillende domeinen hun eigen spelregels hebben en de deelnemers kunnen hun eigen ervaring spiegelen aan die van de trainer. In de eerste module staan we uitvoerig stil bij de verschillen tussen politiek bedrijven en dagelijks besturen. Hoe functioneer je als medewerker optimaal in de politieke en bestuurlijke arena.

Thema 2: rollen, taken en bevoegdheden

In de tweede module zoomen we verder in op de rollen, taken en bevoegdheden van de gemeente en de gemeentelijke organen. Wat is bijvoorbeeld de bevoegdheid van een individuele wethouder, mag een raadslid rechtstreeks ambtelijk advies vragen, wat doet een college met een uitspraak van de bezwarencommissie etc. We doen dat aan de hand van de geldende bestuurspraktijk en koppelen die aan voorbeelden elders in het land.

Thema 3: de gemeente en haar inwoners

Burgers willen actief bij hun leefomgeving worden betrokken. Maar hoe doe je dat en wat kan en mag een gemeente aan haar burgers vragen. Begrippen als burgerparticipatie, burgerkracht en overheidsparticipatie zullen aan de hand van lokale voorbeelden worden verkend.

Naast genoemde thema’s zullen we ook aandacht besteden aan aspecten van rechtmatig en doelmatig handelen van het lokaal bestuur.  

Docent:

drs. Elias de Haan is bestuurs- en beleidskundig adviseur en heeft ruime ervaring in het begeleiden van bestuurders en (beleids)medewerkers bij organisatieveranderingen. Daarnaast heeft hij veel ervaring opgedaan met het duale bestuursmodel en de introductie van rekenkamercommissies. Elias is ook een aantal jaren raadslid en wethouder geweest en is lid/voorzitter/onderzoeker van 3 rekenkamercommissies en bestuurslid van de koepelorganisatie NVRR.

Investering:

€ 875,- excl. btw p.p. voor 2 dagen (inclusief studiemateriaal, koffie/thee en lunches). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

drs. Elias de Haan (vakinhoudelijk)
+31 (0)622 146 097
eliasdehaan@home.nl

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
11-11-2019
Tijd:
09.30 - 16.30
Kosten:
€ 875

Docent

drs. Elias de Haan

Locatie

BCN Utrecht CS

Catharijnesingel 48, 3511 GC  Utrecht
+ Google Maps