Doel:
De opbouw van de Omgevingswet is in volle gang. Naar verwachting zal het wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom binnenkort aan de Tweede Kamer ter behandeling worden voorgelegd.
De Omgevingswet beoogt mede een cultuuromslag te bewerkstelligen: de rol van de (private) initiatiefnemer zal worden versterkt. Wat gaat dit betekenen voor (project)ontwikkelaars en grondeigenaren? En voor bestuurders en medewerkers van gemeenten en provincies?
Private partijen – grondeigenaren en initiatiefnemers – krijgen te maken met nieuwe spelregels voor de exploitatie van grond en gebouwen. Hoe kan ruimte worden gecreëerd voor nieuwe ontwikkelingen en hoe kunnen gronden winstgevend in exploitatie worden genomen? Kortom: reden genoeg voor allen die hier beroepsmatig bij zijn betrokken om zich vroegtijdig te bezinnen op die nieuwe rol
De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen en achtergrondinformatie. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname.
Reactie van eerdere deelnemer(s):
Erg nuttige cursus, geen verspilling van tijd
Prettig dat docent direct op vragen ingaat
Prijs kwaliteit verhouding goed!
Voor wie:
De studiemiddag is bestemd voor iedereen die binnen de overheid te maken heeft met grondverwerving, grondexploitatie en kostenverhaal, zoals medewerkers Grondzaken en projectleiders grondverwerving. Ook ontwikkelaars en adviseurs behoren nadrukkelijk tot de doelgroep.
Enige basiskennis van de Onteigeningswet, Wet voorkeursrecht gemeenten en de Wro-regeling voor grondexploitatie is vereist. De cursus is echter zodanig opgezet, dat deze ook voor niet-juristen bruikbaar is.
De te behandelen onderwerpen:
In deze studiemiddag krijgt u een overzicht van grondbeleidsinstrumentarium zoals dat in de Omgevingswet zal worden opgenomen. U krijgt inzicht in wat er gaat veranderen in de onteigeningsprocedure en de toepassing van de Wet voorkeursrecht gemeenten.
Aan de orde komen: