Gemeentelijke herindeling in een juridisch vacuüm door Douwe Jan Elzinga

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Gemeentelijke herindeling in een juridisch vacuüm door Douwe Jan Elzinga

23-11-2017 van 13.00 - 16.00

€ 275

Doel:

De Wet ARHI regelt de procedure van gemeentelijke herindeling. Maar de vraag wanneer een herindeling nodig is of wordt gewenst is een politiek-bestuurlijke vraag. Ook is het zo dat het nationale en provinciale herindelingsbeleid veel belangrijker zijn dan de procedureregels uit de Wet ARHI. Op het eerste oog hebben gemeenten in de Wet ARHI allerlei zeggenschapsrechten toegekend gekregen, maar bij toepassing van die regels blijken ze met regelmaat heel weinig waard te zijn. De rechtsbescherming van gemeenten in deze voor hen zo belangrijke procedure is dan ook uiterst gebrekkig.  Om die reden ontstaat er bij herindelingen vaak heel veel frustratie en ongenoegen. Niet alleen bij bestuurders en volksvertegenwoordigers, maar ook bij betrokken burgers. Gemeenten die bij een herindeling worden betrokken, moeten dan ook heel strategisch opereren en zich zeer bewust zijn van de haken en ogen die aan een herindelingsprocedure zijn verbonden.

Op deze studiemiddag wordt ingegaan op het systeem van de Wet ARHI en op de invloed van het actuele herindelingsbeleid, zoals dat wordt gevoerd door provincie en rijk. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt toegelicht op welke wijze gemeenten het meest adequaat kunnen opereren. Er is veel ruimte voor debat en de beantwoording van vragen door de deelnemers.

Douwe Jan Elzinga adviseerde tal van gemeenten in lopende herindelingsprocedures en kent zowel de wettelijke regelingen als het herindelingsbeleid in alle haarvaten. Elzinga is als hoogleraar Constitutioneel Organisatierecht verbonden aan de RU-Groningen. Hij is mede auteur van het Handboek van het Nederlandse Gemeenterecht en was rond de eeuwwisseling voorzitter van de Staatscommissie Dualisme en lokale democratie.

Voor wie:

Deze studiemiddag is bedoeld voor ambtenaren, burgemeesters, griffiers, raadsleden, wethouders, gedeputeerden, statenleden en andere belangstellenden, die zich bezig houden met gemeentelijke herindeling.

Onderwerpen die aan de orde komen:

  • Het systeem van de Wet algemene regels herindeling (Wet ARHI);
  • Invloed van de wet op het actuele herindelingsbeleid;
  • Gebrekkige rechtsbescherming van gemeenten;
  • Terughoudendheid rechters;
  • Actuele voorbeelden;
  • Hoe als gemeente adequaat te reageren?
  • Debat en beantwoording van vragen.

Docent:

prof. mr. Douwe Jan Elzinga, als hoogleraar Constitutioneel Organisatierecht verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is mede auteur van het Handboek van het Nederlandse Gemeenterecht en was rond de eeuwwisseling voorzitter van de Staatscommissie Dualisme en lokale democratie. Deze commissie presenteerde begin deze eeuw haar eindrapport. Op basis van dit advies kwam de Wet dualisering gemeentebestuur tot stand.

Investering:

€ 275,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.

Uitvoering incompany

Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
23-11-2017
Tijd:
13.00 - 16.00
Kosten:
€ 275

Docent

prof. mr. Douwe Jan Elzinga

Locatie

Dominicanenklooster Zwolle

Assendorperstraat 29, 8012 DE  Zwolle
+ Google Maps