Civiele aspecten omgevingsvergunning bouw

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Civiele aspecten omgevingsvergunning bouw

28-09-2017 van 13.00 - 17.00

€ 275

Doel:

Aan het verlenen van een vergunning voor bouwen staat soms een privaatrechtelijke belemmering in de weg. Veel van deze belemmeringen staan beschreven in Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Wanneer gelden deze belemmeringen nu precies? En hoe ver strekken ze?

Als aan een aanvraag geen privaatrechtelijke belemmering kleeft en alle bestuursrechtelijke seinen op ‘Groen’ staan, kan vergunning worden verleend. En als er geen (of zonder succes)  rechtsmiddelen worden ingesteld, dan wordt krijgt de vergunning formele rechtskracht. Zo’n onherroepelijk besluit vormt een sterk recht. Niemand kan er meer tegen opkomen, zo lijkt het. Via de bestuursrechter staan namelijk (in beginsel) geen middelen meer open. Via de civiele rechter bestaan nog wel de nodige mogelijkheden voor omwonenden die mordicus tegen het bouwplan zijn. Tot verbazing van de vergunninghouder, die denkt dat hij of zij (eindelijk) kan beginnen en een onaantastbaar recht heeft.

Er is een aantal rechterlijke uitspraken en vonnissen dat antwoord geeft op deze en andere prangende vragen, die aan de orde komen tijdens deze studiemiddag. De meest recente jurisprudentie wordt behandeld. Zodat niet alleen jouw kennis wordt uitgebreid maar je ook collega’s, vergunninghouders en omwonenden uitstekend kunt informeren.

De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de handouts van de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen, achtergrondinformatie en actuele en relevante rechtspraak. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.

Voor wie:

Gemeentelijke vergunningverleners, ambtenaren bouw- en woningtoezicht, medewerkers vergunningverlening en ruimtelijke ordening die belast zijn met de toetsing van aanvraag voor  omgevingsvergunningen bouw, algemene zaken en juristen handhaving, advocaten.

De te behandelen onderwerpen:

  • Privaatrechtelijke belemmeringen?
  • Toepasselijkheid privaatrechtelijke belemmeringen;
  • Formele rechtskracht;
  • Onrechtmatige hinder;
  • Verplicht om bezwaar of beroep in te stellen?
  • (Civiele) jurisprudentie;
  • Door deelnemers in te brengen praktijkvragen.

Docent:

mr. Cyril Jungerman, jurist bestuursrecht en zelfstandig ondernemer. Hij adviseert, procedeert en doceert op het terrein van algemeen bestuursrecht, omgevingsrecht en handhaving. Daarnaast is hij lid/voorzitter van enkele bezwarencommissies. Cyril is een ervaren opleider en als geen ander in staat u te helpen bij het verkrijgen van inzicht in deze materie.

Investering:

€ 275,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.

Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

mr. Cyril Jungerman (vakinhoudelijk)
+31 (0)505 799 644
info@jungerman.nl

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
28-09-2017
Tijd:
13.00 - 17.00
Kosten:
€ 275

Docent

mr. Cyril Jungerman

Locatie

Dominicanenklooster Zwolle

Assendorperstraat 29, 8012 DE  Zwolle
+ Google Maps