Burgerparticipatie onder de Omgevingswet

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Burgerparticipatie onder de Omgevingswet

28-11-2019 van 13.00 - 17.00

€ 295

Doel:

De Omgevingswet vraagt van initiatiefnemers om zelf te peilen wat omwonenden ervan vinden voordat een aanvraag wordt ingediend. Dit is een invulling van het vertrouwen dat de wetgever wil hebben in initiatiefnemers. Er zou ook vertrouwen moeten zijn van burgers in de overheid.

Vroegtijdige burgerparticipatie, betere besluitvorming over projecten, inzichtelijker procedures, duidelijke regels en beter beschikbare informatie over de fysieke leefomgeving moeten bijdragen aan het herstel van het vertrouwen.

Deze studiemiddag bestaat deels uit kennisoverdracht en wordt deels benut om interactief met elkaar te verkennen waar de risico’s liggen en hoe je hierop kunt inspelen. Aan het einde van de middag weet u wat er in de toekomst van u verwacht wordt, kent u de filosofie, de begrippen en het systeem van de Omgevingswet en heeft u de nodige inspiratie opgedaan om met burgerparticipatie en geregisseerde eigen verantwoordelijkheid aan de slag te gaan. Morgen al.

U leert u de basisprincipes en de rol van burgerparticipatie in uw beleidsproces kennen. Deze studiemiddag biedt u praktische kennis en handreikingen. Na afloop kent u de verschillende vormen van burgerparticipatie en weet u op welke wijze u burgerparticipatie in kunt zetten om gewenste beleidseffecten te realiseren.

De deelnemers ontvangen bij aanvang van de studiemiddag een syllabus. Daarin zitten de handout van de PowerPoint presentatie en achtergrondinformatie. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.

Voor wie:

De doelgroep betreft beleidsmedewerkers binnen gemeenten, die samen met externe partijen beleidsontwikkeling en uitvoering vorm willen geven. Voorts raadsleden en bestuurders die meer willen weten over realisatie van burgerparticipatie onder de Omgevingswet.

Deze studiemiddag gaat in op:

  • De filosofie van de Omgevingswet en de beginselen die hieraan ten grondslag liggen, toegespitst op het vertrouwen, de processen en de relatie naar de instrumenten;
  • De betekenis van burgerparticipatie in de Omgevingswet en welke begrippen hierbij worden gehanteerd (geregisseerde eigen verantwoordelijkheid, zelftoetsing, gebruiksruimte, mengpaneel, flexibiliteit en globaliteit etc.);
  • De lessen die uit het verleden en heden kunnen worden geleerd;
  • De verwachting die de wetgever heeft ten aanzien van de burgers, initiatiefnemers en de overheid;
  • De gevolgen voor de processen en het werken bij een overheid of een bedrijf;
  • De vereiste kennis en vaardigheden;
  • De valkuilen en hoe die te voorkomen zijn;
  • Door deelnemers in te brengen praktijkvragen.

Docenten:

mr. Trees van der Schoot heeft een adviespraktijk op het gebied van ruimtelijke ordening, duurzaamheid en burgerparticipatie. Daarnaast is zij auteur van gerespecteerde boeken waaronder Trends en Tips 2013-2016, het Handboek RO voor raadsleden en bestuurders en Werken in de geest van de Omgevingswet. Puttend uit haar ruime praktijkervaring en sterk ontwikkelde inlevingsvermogen, kan zij interessante voorbeelden geven, die u ongetwijfeld aan het denken zullen zetten. 

ir. Eric Brugman is zelfstandig architect, universitair docent en medeauteur van het boek Werken in de geest van de Omgevingswet. Ook is hij een van de oprichters van het Stadslab Roermond, dat samen met de inwoners van Roermond experimenteert met een totaal nieuwe benadering van ruimtelijke projecten en processen. In deze rol heeft hij veel ervaring opgedaan met burgerparticipatie waardoor jij als geen ander de kansen en valkuilen van de opkomende participatiesamenleving kent. Deze zal hij graag met u delen.l

Investering:

€ 295,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.

Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

mr. Trees van der Schoot (vakinhoudelijk)
+31 (0)475 326 779
info@vanderschootadvies.nl

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
28-11-2019
Tijd:
13.00 - 17.00
Kosten:
€ 295

Docenten

mr. Trees van der Schoot
ir. Eric Brugman

Locatie

BCN Utrecht CS

Catharijnesingel 48, 3511 GC  Utrecht
+ Google Maps