Algemeen bestuursrecht voor niet-juristen

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Algemeen bestuursrecht voor niet-juristen

13-06-2017 van 09.30 - 16.30

€ 475

Doel:

Iedereen die werkt bij de overheid krijgt met algemeen bestuursrecht te maken. In Nederland regelt de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de verhouding tussen de overheid en burgers, bedrijven en andere organisaties. Basiskennis van de Awb is daarom ook voor niet-juristen werkzaam bij de overheid onmisbaar. En bovendien erg handig. Want de systematische opbouw van de Awb is ook een belangrijk hulpmiddel en houvast in het dagelijkse werk van beleidsmedewerkers, vergunningverleners, (plan)toetsers, handhavers, subsidieverleners en anderen die communiceren met partijen buiten de overheid.

Een burger schrijft de gemeente een brief en vraagt om planologische medewerking voor de bouw van een nieuwe woning. Een bedrijf mailt de provincie met de vraag om vanwege overlast bomen te snoeien langs de provinciale weg. Een toezichthouder wil tijdens een bedrijfscontrole bepaalde documenten meenemen. In deze en vergelijkbare situaties is het belangrijk te weten hoe het juridisch zit. Is er sprake van een aanvraag? Is de reactie daarop een besluit waarbij rechtsbescherming (mogelijkheid bezwaar/beroep) geldt? Wie mag waarover beslissen? Hoe zit het met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur? Wat mag een toezichthouder eigenlijk? Dit soort vragen en uiteraard de antwoorden daarop staan centraal tijdens deze studiedag voor niet-juristen. Aan de hand van actuele voorbeelden uit de rechtspraak vertalen we de Awb naar de concrete, dagelijkse praktijk van niet-juristen bij de overheid!

U wordt van harte uitgenodigd om zowel vooraf als tijdens de studiedag uw eigen vragen en praktijkvoorbeelden in te brengen. Voor vragen en discussie is uiteraard voldoende gelegenheid. De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen, achtergrondinformatie en actuele en relevante rechtspraak. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname. 

Voor wie:

De doelgroep betreft (beleids)medewerkers, toetsers en beslissers op aanvragen/ vergunningverleners, toezichtouders en handhavers werkzaam bij de overheid die als niet-jurist met algemeen bestuursrecht in aanraking komen.

De te behandelen onderwerpen en vragen:

 • De Algemene wet bestuursrecht (Awb);
 • Wat is een besluit? En wat maakt het uit?
 • Voorbereiden van besluiten (voorbereidingsprocedures);
 • Wat is een bestuursorgaan?
 • Wie is belanghebbende onder de Awb (en mag dus bestuursrechtelijke mee-discussiëren)?
 • Hoe zit het met rechtsbescherming (bezwaar, beroep)?
 • Procederen bij de bestuursrechter (o.a. bestuurlijke lus en relativiteitsvereiste);
 • Bevoegdheden: attributie, delegatie en mandaat;
 • Niet-tijdig beslissen;
 • Toezicht en handhaving;
 • Door deelnemers in te brengen praktijkvragen.

Docent:

mr. drs. Maarten Eurlings is werkzaam als advocaat bij de provincie Gelderland en 2BW Advocaten in Nijmegen. Maarten is gespecialiseerd in de juridische aspecten van overheidshandelen, zowel bestuursrechtelijk als civielrechtelijk. Het algemeen bestuursrecht is voor hem vertrouwd terrein waarmee hij dagelijks werkt. 

Investering:

€ 475,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus, lunch en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis.

Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

mr. drs. Maarten Eurlings (vakinhoudelijk)
+31 (0)644 553 261
eurlings@2bwadvocaten.nl

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
13-06-2017
Tijd:
09.30 - 16.30
Kosten:
€ 475

Docent

mr. drs. Maarten Eurlings

Locatie

Kasteel Woerden

Kasteel 3, 3441 BZ  Woerden
+ Google Maps