Actualiteiten en ontwikkelingen Algemene wet bestuursrecht

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Actualiteiten en ontwikkelingen Algemene wet bestuursrecht

10-10-2019 van 09.30 - 16.30

€ 495

Doel:

De doelstellingen van de Algemene wet bestuursrecht, geformuleerd als: bevorderen van de rechtseenheid, het systematiseren en vereenvoudigen van het bestuursrecht en vooral het codificeren van ongeschreven administratiefrechtelijke regels, zijn wel bereikt. De vraag rijst of het geesteskind van Michiel Scheltema, dat destijds een prima en actuele wet was, nog ”helemaal van deze tijd” is ondanks diverse wijzigingen en aanpassingen? De Awb in beweging en blijft dat ook de komende jaren. Hoe zit het met de ontwikkelingen in de samenleving?

De veranderingen voltrekken zich steeds sneller! Het is echter ook zaak om met beide voeten op de harde grond te blijven staan en dat betekent dat er thans nog een tweesporenbeleid gevolgd moet worden:

 1. rekening houdende met de thans geldende wetgeving en jurisprudentie, maar ook met
 2. de huidige snelle ontwikkelingen in de netwerksamenleving, waaraan het bestuursrecht aangepast moet worden. Is het vasthouden aan de huidige kernbegrippen nog wel mogelijk? Denk daarbij ook aan de problematiek van de handhaving in het algemeen, de integrale geschillenbeslechting en het stelsel van competentieverdeling en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

 

Vele vragen. Tijdens deze boeiende cursusdag zullen we antwoorden proberen te formuleren. De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de handouts van de PowerPoint presentatie, achtergrondinformatie en relevante rechtspraak. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.

Voor wie:

De cursusdag is bedoeld voor beleidsmedewerkers, juristen en juridisch medewerkers werkzaam bij gemeenten.

Onderwerpen die aan de orde komen:

 • De kernbegrippen;
 • De toetsing aan de beginselen van behoorlijk bestuur;
 • Op de zaak betrekking hebbende stukken;
 • Toezicht en handhaving;
 • Openbaarheid van bestuur;
 • Overheidsaansprakelijkheid;
 • Diverse actuele uitspraken;
 • Door deelnemers in te brengen (praktijk)vragen.

Docent:

mr. J.C.M. (Jan) Ariës, free-lance docent staatsrecht, gemeenterecht, algemeen bestuursrecht en ruimtelijk bestuursrecht. Voorheen griffier en secretaris van de raadscommissie ruimtelijke zaken gemeente Boxtel en thans voorzitter van enkele bezwaarschriftencommissies. Jan is een zeer ervaren docent en kent de problematiek vanuit de praktijk.

Investering:

€ 495,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus, koffie/thee en lunch). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.

Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

mr. J.C.M. Ariës (vakinhoudelijk)
+31 (0)629 978 080
jcmaries@kpnmail.nl

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
10-10-2019
Tijd:
09.30 - 16.30
Kosten:
€ 495

Docent

mr. Jan Ariës

Locatie

Amershof Amersfoort

Snouckaertlaan 11, 3811 MA  Amersfoort
+ Google Maps