Actualiteiten anterieure overeenkomst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit event is voorbij.

Actualiteiten anterieure overeenkomst

04-10-2018 van 13.00 - 17.00

€ 295

Doel:

De anterieure overeenkomst blijft onverminderd populair, zowel bij gemeenten als initiatiefnemers / ontwikkelaars. Kostenverhaal via het exploitatieplan brengt voor beide partijen immers veel administratieve rompslomp en – daarmee- kosten met zich mee. Partijen willen dat het liefst vermijden.

Tegelijkertijd zijn er de nodige ontwikkelingen die de aandacht vragen. Daarbij gaat het om actuele ontwikkelingen in de jurisprudentie, maar ook om veranderingen in de wetgeving die op stapel staan. Via het (concept-)wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom, die t.z.t. een plaats zal krijgen in de Omgevingswet wordt de huidige regeling voor kostenverhaal gestroomlijnd. Zo verdwijnt het exploitatieplan als aparte planfiguur.

Het doel van de cursus is om u op de hoogte te brengen van de actuele jurisprudentie over de anterieure overeenkomst  en u te informeren over de mogelijke implicaties van het (concept-) wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom voor de anterieure contracteringspraktijk. 

De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie, een overdruk van relevante wetsartikelen en achtergrondinformatie. Na afloop van de cursus ontvangt u een certificaat van deelname.

Voor wie:

De cursus is bestemd voor iedereen die te maken heeft met het opstellen en/of sluiten van anterieure overeenkomsten. Basale kennis van de huidige regeling voor grondexploitatie (Afdeling 6.4. Wro annex “Grondexploitatiewet”) is vereist.

De te behandelen onderwerpen:

 • Welke lessen kunnen we – op basis van de beschikbare jurisprudentie – trekken met betrekking tot vragen als:
  • Hoe werkt de bevoegdheidsverdeling tussen college en gemeenteraad door in de anterieure overeenkomst?
  • Hoe kunnen onderhandelingen tussen partijen worden afgebroken? 
  • Wanneer is voldaan aan een inspanningsverplichting?
  • Wanneer komt de anterieure overeenkomst  tot stand?
  • Wat is de relatie tussen de anterieure overeenkomst en de planologische besluitvorming.
 • De anterieure overeenkomst  in het (concept-)wetsvoorstel Aanvullingswet grondeigendom (Omgevingswet). Het exploitatieplan verdwijnt als planfiguur. Wat zijn daarvan de consequenties voor de huidige praktijk waarin het anterieur contracteren de voorkeur heeft?  
 • Wat zijn de implicaties van “uitnodigingsplanologie” en “organische gebiedsontwikkeling” voor de praktijk van het sluiten van anterieure overeenkomsten?

Docent:

drs. Fred den Boef is bestuurskundige en jurist. Als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamer heeft hij 12 jaar gewerkt aan wetgeving en beleid op het gebied van het omgevingsrecht. Sinds 1997 is hij actief als zelfstandig adviseur op het gebied van het omgevingsrecht en grondzaken. In die hoedanigheid is Fred betrokken (geweest) bij tal van grote en kleinere projecten voor gebiedsontwikkeling, woningbouw, herstructurering van industrieterreinen en binnenstedelijke gebieden, voor opdrachtgevers als RWS, provincies en gemeenten.

Investering:

€ 295,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.

Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.

Uitvoering incompany
Vanzelfsprekend informeren wij u graag over de incompany mogelijkheden voor uw organisatie. Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.

Contact:

drs. Fred den Boef (vakinhoudelijk)
+31 (0)334 334 500
boeffwden@gmail.com 

drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net 

Aanmelden

 

Aanhef*

Voorletters*

Tussenvoegsel

Achternaam*

Uw e-mail*

Organisatie

Adres*

Postcode*

Plaats*

Telefoon

Inkoopnummer/projectnummer

Please leave this field empty.

Gegevens

Datum:
04-10-2018
Tijd:
13.00 - 17.00
Kosten:
€ 295

Docent

drs. Fred den Boef

Locatie

Dominicanenklooster Zwolle

Assendorperstraat 29, 8012 DE  Zwolle
+ Google Maps