[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
Nieuwe wetgeving, betere dienstverlening en toenemende complexiteit van bouwregelgeving stellen steeds hogere eisen aan organisatie en medewerkers van afdelingen vergunningverlening, toezicht en handhaving (vth). Daarnaast vragen steeds meer gemeenten zich af of ze vth-taken nog wel zelf willen uitvoeren of dat samenwerking met bijvoorbeeld andere gemeenten of het onderbrengen bij een Omgevingsdienst niet beter past.
Deze studiedag heeft als doel om bestuurders en managers te informeren over de voor- en nadelen van zelf blijven doen dan wel uitplaatsen van vth-taken, dit in het licht van toekomstige ontwikkelingen. Er zal “van buiten naar binnen” worden gekeken vanuit de vraag: Welke (toekomstige) eisen stellen wetgever, bestuur, management, samenleving en medewerkers aan dit taakveld? Aan het einde van de studiedag nemen de deelnemers voldoende bagage mee naar huis om in hun eigen bestuurlijke en ambtelijke omgeving een passende afweging te maken. Ook is er goed totaalbeeld van de impact en omvang van het uitplaatsingsproces.
Er zullen concrete ervaringen uit de praktijk van een afgerond uitplaatsingsproces worden gebruikt. Niet om vanuit die ervaringen een “blauwdruk” mee te geven. Wel om met elkaar de kansen, risico’s en valkuilen te benoemen. De deelnemers ontvangen bij aanvang van de cursus een syllabus. Daarin zitten de PowerPoint presentatie en achtergrondinformatie. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.
De doelgroep betreft dagelijks bestuurders, managers en senior-medewerkers van gemeenten, samenwerkingsverbanden en Regionale Uitvoeringsdiensten.
[/vc_column_text][unordered_list style=”circle” animate=”no” font_weight=”light”]09.30- 11.30 uur:
Waarom heroriëntatie op de VTH-taken?
Waarom is een heroriëntatie op de uitvoering van de vth-taken nodig? Bij het zoeken naar antwoorden op die vraag komen op hoofdlijnen zowel intrinsieke waarden als “harde” bestaande en nieuwe kwaliteitseisen voor vth, aan de orde.
11.45 – 12.45 uur:
1e deel van Nieuwe wettelijke kwaliteitseisen en het “toekomstproof” zijn.
Wat betekenen de nieuwe wettelijke kwaliteitseisen voor de dagelijkse praktijk en mijn organisatie? Ben ik nog wel “toekomstproof”? Welke organisatievormen zijn denkbaar? U ontvangt antwoorden op deze vragen.
13.45 – 14.45 uur:
2e deel van Nieuwe wettelijke kwaliteitseisen en het “toekomstproof” zijn.
15.00 – 16.15 uur:
Procesaanpak
Hoe kom je tot een goede en heldere procesaanpak neergezet voor alle betrokken partijen: medewerkers, management en bestuur? Waar bouw je de go/no go-momenten in de aanpak in? De vragen worden beantwoord vanuit alle mogelijke invalshoeken: inhoud, wetgeving, werkprocessen, organisatie en communicatie met externe partijen. Ook komen specifieke valkuilen aan de orde.
16.15 – 16.30 uur:
Evaluatie[/unordered_list][vc_column_text]
mr. Leo Mes, zelfstandig gevestigd adviseur en interim-manager binnen de lokale overheid. Leo heeft ruime ervaring opgedaan in dienst van diverse gemeenten en de laatste 10 jaar als zelfstandige. Hij is vernieuwend, resultaat- en mensgericht én kent de problematiek vanuit de praktijk.
€ 475,- excl. btw p.p. (inclusief syllabus, lunch en koffie/thee). De btw is verrekenbaar met het btw-compensatiefonds voor gemeenten.
Bij inschrijving met drie collega’s, deelname vierde persoon gratis. Hiertoe ontvangen wij graag een e-mailbericht met daarin de namen en voorletters van de deelnemers.
Uitvoering incompany
Wilt u dit programma binnen uw eigen organisatie of voor een aantal door u geselecteerde organisaties wilt organiseren? Hiervoor verzorgen wij naast open inschrijving, ook incompany studiedagen waarbij met de specifieke wensen van u en uw organisatie rekening kan worden gehouden. Wij informeren wij u graag! Neemt u contact op via info@bureau-kennis.net voor een prijsopgave.
mr. Leo Mes (vakinhoudelijk)
+31 (0)623 635 886
leozolide@gmail.com
drs. Ben Bruinier
+31 (0)615 594 404
info@bureau-kennis.net[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″]